10 punkter för en bättre ålderdom
1: Bättre ekonomi
Dålig ekonomi skapar oro, tristess, depression, sjukdom och förtida död.
Sveriges ålderspensionärer är värda ekonomisk trygghet och ska kunna leva bra liv. Då behövs en allmän pension på minst 20.000 kr netto per månad. Som betalas ut med automatik. Ta bort bostadstillägget som ju tar månader-halvår av väntan på eventuella nådekronor som ändå inte räcker. Gör om hela pensionssystemet så att det går att leva hyggligt.
Svenska pensionärer ska ha råd att bo bra, äta varierat, ha råd med ett intresse, kunna göra tandläkarbesök, ha råd med en fika i goda vänners samvaro… och så vidare. Så är det inte idag när minst en miljon svenska seniorer lever under, på eller strax över EU:s fattigdomsgräns.
För att ha råd att äta behöver många svenska seniorer panta burkar. En skam för Sverige. De har arbetat sedan tonåren. Stigit upp i svinottan. Fostrat barn. Byggt upp landet. Slitit ut sig. Otack är världens lön.
Bostadstillägg innebär en härva av regler och tillämpningar. Du får inte ha det, och inte det, och inte det… Har du 12.000 :- i pension och en liten sommarstuga… ? Adjöss !
Fattigdom leder lätt till ohälsa, långtråkighet, depression, brist på sammanhang, ensamhet och sämre livskvalitet. Sjuvården får delvis ta hand om effekterna av äldres dåliga ekonomi i slut ändan ändå, på ett eller annat sätt.
Svag ekonomi ökar risken för sämre tand- och munhälsa. Infekterade tänder påverkar blod, kärl och hjärta negativt. Dåliga tänder minskar dessutom aptiten varpå näringsintaget minskar. En negativ spiral är i gång….
Pensionsmyndigheten uppger på sin hemsida i mars 2021 följande:
Antal pensionärer med allmän pension
2,3 miljoner personer (december 2020)
Genomsnittlig allmän pension före skatt:
Kvinnor: 11 800 kronor per månad (januari 2021)
Män: 14 800 kronor per månad (januari 2021)
Kvinnors totala pension som andel av männens, ett genomsnitt är 61 %. Genomsnittlig total pension före skatt för de med tjänstepension, eget pensionssparande med mera.
Alla: 17 600 kronor per månad (2018)
Kvinnor: 14 500 kronor per månad (2018)
Män: 21 100 kronor per månad (2018)
Fattigtrappan
Cirka 1 miljon ålderspensionärer i Sverige lever under ekonomisk press, från svår till mycket svår. Denna stora grupp måste vända på precis varenda krona 365 dagar om året, år ut och år in. De behöver söka ur fonder för t.ex. tandläkarbesök eller köpa en ny TV. Eller be sina barn om pengar. Eller sälja av delar av sitt hem. Eller panta burkar. Eller äta på soppkök.
- Drygt 300 000 pensionärer i Sverige lever under EU:s fattigdomsgräns.
- Drygt 300 000 seniorer i Sverige ligger precis på gränsen till fattigdom.
- Drygt 300 000 pensionärer ligger strax över fattigdomsgränsen.
Summa : Cirka 1 miljon äldre lever i armod.
Mittentrappan
Cirka 600.000 svenska seniorer ligger en bra bit över EUs fattigdomsgränsen men har det ÄNDÅ relativt svårt ekonomiskt.
Minsta lilla guldkant måste väljas ut noga och senioren får avstå från annat. Det vill säga, ANTINGEN ha råd med ett husdjur, ELLER kunna resa någon gång, ELLER ha en äldre bil, ELLER gå till tandläkaren.
Välståndstrappan
En relativt stor grupp pensionärer har det ekonomiskt bekymmerslöst. Denna seniorgrupp består av cirka 500.000 personer.
Lyxtrappan
En mindre seniorgrupp har det extra välbeställt och är ekonomiskt helt bekymmerslösa.
Varför behövs MINST 20.000 kronor netto per månad? Räkneexempel med kommentarer.
- Minst 10 500 kr i bostadskostnader, – vilket är lite lågt räknat. RESONEMANG:
Äldre om några ska ha råd att bo i nybyggda och moderna bostäder som är lätta att städa och hålla rent. Nya bostäder har glidmedar i skåp och lådor som gör egen matlagning och hushållsbestyren smidigare. Det minskar behovet av hemtjänst. Äldre ska inte som idag, hänvisas att bo i billiga, nedgångna, svårstädade och lyhörda bostäder. Såväl fattigpensionärerna som de med en medelmåttig pension hänvisas idag att bo i äldre bestånd. Ibland saknas där hiss eller så är entrédörrarna gamla och tunga. Tvättmaskin saknas i bostaden. Det mesta är trögt och tungrott. Badrummen är små, etc. De som bor i egen villa eller bostadsrätt har inte alltid har råd att reparera eller byta ut delar som slitits ner. Läs gärna mer under Kravpunkt 2. om ”Seniorbostaden”.
- 3500 kr till mat, frukt & grönt. Äldre ska ha råd att äta varierat, närings- och smakrikt.
- 300 kr till toa- och hushållspapper samt tvättmedel, glödlampor, hushållsartiklar
- 500 kr i trafik och abonnemang för TV-kanaler telefoni, bredband.
- 300 kr för inköp/avbetalning på iPad, dator, TV, mobil
- 400 kr i elkostnader och nätanslutning.
- 100 kr till läkarkostnader.
- 100 kr till medicin.
- 100 kr till hemförsäkring
Nu är vi uppe i 15.800 kr.
- 400 kr i resor med kollektivresor alternativt färdtjänst.
- 1000 kr till fritid och intressen såsom veterinärkostnader om man har husdjur, ELLER till en odlingslott och jord, fröer och plantor som är jättedyrt! ELLER andra intressen ELLER kursavgifter.
- 300 kr per månad i sko- och klädkonto. (Eller ska äldre nödgas att gå i slitna och omoderna kläder? Va?! )
- 300 kr för slitage och nyinköp av hemutrustning såsom möbler, brödrost, kaffebryggare, lakan, handukar, kuddar, matta,
Nu är vi uppe i 17. 800 kr.
- 350 kr tandvårdskostnader, såväl till tandhygienist som tandläkare och en mager buffert för större arbeten som t.ex. ny jacketkrona.
- 200 kr i hygienartiklar såsom schampoo, tandkräm, tandtråd, rakhyvlar, deodorant, kosmetik, after shave, bodylotion, hårfärg, nagelfil…
- 300 kr Motion, gym
- 150 kr mån frisör
Nu är vi uppe i 18. 800 kr.
- 150 kr till trygghetslarm
- 150 kr till diverse som att klacka skor, köpa verktyg, tejp, sybehör, etc.
- 300 kr i form av en sparbuffert inför högtider såsom födelsedagar, jul, osv. för att kunna ge barnbarn julklappar / födelsedagspresenter, eller kunna köpa blommor till vänners bemärkelsedagar och/eller inte minst kunna ha kalas själv.
Nu är vi uppe 19. 400 kr.
Nu finns det 600 kronor kvar till diverse i buffert.
Betänk att nedan INTE är inberäknat
- Glasögon är inte med, inte heller batterier till hörapparat eller eventuell förlust av hörapparat som då måste ersättas.
- Ej heller att äta ute eller fika för
- Inte heller att gå på evenemang, bio och teaterbesök, museer, utställningar.
- Ej heller några medlemsavgifter i föreningar är inräknade.
- Här finns ingen semesterresa kalkylerad, – inte ens en tågbiljett till nära och kära, vänner och bekanta.
- Inte heller till ett husapotek med plåster, huvudvärkstabletter, m.m. finns med i kalkylen.
- E j heller någon dagstidning.
- Hemtjänstavgift är inte med heller.
- definitivt inte Inte heller något bilkonto
- Ej heller avgifter för ett litet sommarställe som man kanske haft i generationer.
- För den som har husdjur är 1000 kr / mån extremt lågt tilltaget under ”fritidsposten”. Djurförsäkring kostar ca 500 kr. Årliga vaccinationer kostar minst 500 kr. Nödvändig tandvård för djuret som att ta bort tandsten med mera är dyra saker samt att vid eventuell olycka råder en dryg självrisk med rörlig vårdavgift som tillkommer om djuret behöver veterinärvård. Därför är 1000 kr / mån för husdjur en låg kalkyl.
Summa 20.000 kr
Ovanstående beräkningar är en i huvudsak realistisk kalkyl
När myndigheter beräknar vad saker kostar så gör de glädjekalkyler som inte håller i verkligheten. I myndigheternas falska beräkningar har fattigpensionären aldrig råd att klacka skor, göra en extra nyckel, posta ett paket, köpa en ny brödrost, etc. Ett eventuellt bostadstillägg täcker bara en viss del av hyran/avgiften varpå pengar tas från sådant som skulle gå till andra utgifter.
Kontentan: 20.000 kronor skattat och klart per månad medför sannerligen inget liv i sus och dus. Men skulle ge åtminstone grundläggande trygghet och möjlighet till ett gott seniorliv. Läs mer i krav- och programpunkt 10. som beskriver omdirigering av skatter och statens utgifter som kan ge mer pengar till svenska ålderspensionärer.
Fattigdom leder lätt till ohälsa, långtråkighet, depression, brist på sammanhang, ensamhet och sämre livskvalitet. Sjuvården får delvis ta hand om effekterna av äldres dåliga ekonomi i slut ändan ändå, på ett eller annat sätt.
Det ärt viktigt att äta tillräckligt. Mat omvandlas till serotonin, ett hormon som lugnar och får människan att må bra. Med åldern sänks nivåerna av viktiga hormoner. Rätt kost kan även sänka blodtrycket med fler åkommor. Rätt mat ger bättre sömn… osv.
Uppgifter från Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet om svenska seniorers ekonomi, varav många lever i fattigdom.
Socialstyrelsen, ”Vård och omsorg om äldre” / Lägesrapport 2020. Citat ”Av äldre över 75 år i Sverige så lever 17 % i relativ fattigdom. Bland de äldre svenska kvinnorna är 15 procent fattiga medan 7 procent av de äldre svenska männen är det. Detta beror delvis på att kvinnorna ofta har jobbat kortare tid eller haft en lägre lön än männen, men också på att kvinnor i genomsnitt lever längre än män. Ekonomiska skillnader mellan könen i Sverige hör till de största inom OECD.” Slut citat.
Nyttiga länkar
SCB: https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2017/Att-mata-fattigdom/(hämtad 2020-02-14.)
Relativ fattigdom: http://www.migrationsinfo.se/valfard/relativ-fattigdom/ (Genomsnittlig inkomst/pension är sammanräknad förvärvsinkomst)
10 punkter för en bättre ålderdom